Friday, 27 January 2017

KISAH DI PROGRAM ASSESSMENT CENTRE (PAC) PTD

Assalammualaikum everyone.

Dah setahun lebih berhabuk blog ni tak berupdate.So,what I'm gonna share with you today after lama sangat tak berupdate ni is about PAC for PTD.

PTD adalah singkatan pada Pegawai Tadbir & Diplomati(M41). 

Saya dapat PAC dekat INTURA,Sg Petani Kedah pada 16hb-17 hb.Nervous tak payah cakaplah.Aku paling gerun sekali nak buat physical test ni.Firstly,sebab aku suka jogging je tak suka lari.Bila try Beep Test tak sampai Level 3 dah pancit.So,pagi tu around 7am aku dah terpacak kat INTURA tu.Lepas dengar taklimat pagi tu,bermulalah test kami pada hari yang pertama tu.Firstly,kena ukur Tinggi+Berat sebab nak tahu BMI kau berapa.Then buat Test Genggaman Tangan.Since tu pertama kali aku tengok alat tu,maka aku pun tak tahulah nak tekan macam mana.Tekanlah nak ooi asal daya.Then proceed with Duduk Jangkau.Bab ni aku suka sebab badan aku Alhamdulillah agak fleksibel.Try practice kat rumah kasi lembut ye.Lepas dah habis,kita orang kena cek Blood Pressure pula.Nasib baik sume ok.Then buat Curl Up.Bab ni memang aku lemah,rasa nak nangis pun ada.Aku pun pelik jugalah awatlah badan aku tak boleh nak buat benda alah ni.So,sebab aku sedih sangat dengan result Curl Up aku yang sikit sangat ni,the final test which is Beep Test aku trylah sehabis mungkin.Sebab yelah,kalau tak buat betul-betul habislah point aku kat situ.So,nak tak nak kau kena top up baliklah dengan aktiviti beep test ni.Tips untuk Beep Test ni,untuk Level 1,slow jog je.Level 2 up sikit momentum tu.Level 3 kau lari sehabis yang boleh.Kalau rasa larat,kau sambunglah Level 4,tapi kalau tak pun tak pe,jangan paksa diri.

So,lepas dah habis buat test tu,sementara nak tunggu result,pihak sana akan jemput kau makan dulu.Then,after that barulah dia annouce sapa yang Lulus atau Gagal.Aku time ni rasa cuak weh.Nak nangis pun ada.Yelah,kotlah kalau Gagal sebab si Curl Up tu.Saat nilah start terbayang wajah Mak.Dok terpikir kalau tak lepas ni sedihnya Ya Rabb. Tapi,Alhamdulillah berjaya juga untuk ke next stage.Sebelah petang pula kena buat essay BM and BI,30 minit bagi setiap essay.Tulislah berapa banyak patah perkataan pun yang korang nak tulis.And the last activity is LDK(latihan dalam kumpulan).Sebelum balik,diorang akan suruh korang cabut undi untuk Public Speaking dan Pengucapan Awam for the next day.So,lepas tahu tajuk yang korang kena cakap esoknya,bolehlah balik ke Hotel masing-masing.

Malamnya macam biasalah tidur mana boleh tidur dok mengenangkan nasib esok hari.Nak senang bawalah lappy senang nak cari info bagai.

Hari yang kedua pun tiba.Dalam group aku ada 6 orang je.Untuk yang Pengucapan Awam,panel yang akan pilih siapa yang akan bagi speech dulu.So,since I'm the luckiest,akulah peserta akhir dari 6 orang tu.Hahaha.Waktu Public Speaking tu pun sama,aku juga yang lastnya.Ok,ni kes volunteer pula.Reason aku nak last sebab dahlah dapat tajuk yang agak rare,sampai aku pun tak tahu nak citer apa kat depan tu,tapi nak tak nak kau kena cakap juga.Yang penting kena confident and tahu kau nak gebang apa kat depan tu.Ingat key point je.Bila dah lepas dua dua aktiviti tu,the next stage is Group Discussion BM and BI,1 Jam bagi setiap Discussion.Nasib baiklah dapat group yang ok.So,bila kau dalam Group Discussion ni,walaupun kau tak faham atau have no idea pasal topik yang mereka bagi,whatever it is you need to speak.Kalau rasa blur sangat,kau cuba perhatikan apa yang groupmmates kau cakap then catatkan then mesti ada something yang ko boleh interrupt.Sayang kalau kau just duduk diam tak cakap apa.Markah kat situ diambil kira.



So,so far so good.Ada reski kita dapatlah ke next stage which is the Interview.Kalau tak,sila cuba lagi tahun hadapan kalau ada intake lain. 

Dare to dream.Nothing is impossible.

Thank you sudi luangkan masa anda.Pray for me,okay.Muahh..


Thursday, 29 October 2015

PERSOALAN-PERSOALAN MENGENAI IJAZAH SARJANA MUDA SAINS PENTADBIRAN & PENGAJIAN POLISI UiTM

by



Assalammualaikum and hello readers!

So,kali ni aku terpanggil untuk buat entri ni since banyak sangat yang tanya pasal this course.
Contohnya macam:

"Akak,sy baru habis diploma under fakulti Business Management. kalau degree sy lompat ke fakulti sains pentadbiran ni blh ke?"

"Akak,course ni susah tak"

"Akak, kalau yang dah ada diploma pentadbiran awam akan starting den sem 1 jugak ke?"

Dan,harap dengannya ada entri ni,boleh membantu sedikit sebanyak kepada sesiapa yang nak further study dalam course ni.

So,let's begin.

1.Boleh tak akak cerita sikit pasal Fakuti ni.

One of the famous question.Ok,akak nak cerita ni.Take note baik-baik ye.

Bawah fakulti ni ada dua course which are Bachelor of Administrative Science(Hons) and Bachelor of Corporate Admin.(Hons).Program ni memakan masa 3 tahun which is equivalent=6 sem.
Dulu,main fakulti terletak dekat shah alam.Tapi,sejak batch aku(2013),dah ditukarkan ke UiTM Seremban.Makanya,hanya postgraduate jelah yang ada dekat shah alam sekarang ni.

2.Then kak,apa differentnya course BAS & BCA ni.

Sebab dulu akak amik BAS,so,akak prefer citer pasal BAS lagilah.Kalau korang amik Admin.Science (BAS) korang more to membaca and menghafal which is kalo nak compare dengan Corporate Admin.(BCA) more to calculate semua.Besides,ramai yang cakap course BAS ni lebih senang berbanding BCA sebab BCA ni terutama part 5 and 6 jadual mereka ni sangatlah pack.Dan diorang tak ada final year project iaitu VIVA.Tapi,diorang ada subjek cosec 1 and 2 kalau aku tak silap,yang mana kalau diorang tak lulus waktu sem 5,waktu sem 6 diorang kena carry subjek cosec 2 lagi.So,berdouble-doublelah subjeknya.Bukan nak takutkan koranglah kan,sapa yang amik BCA ni,tapi,kawan aku yang amik BCA ni cakap yang rate of failures yang amik course ni tinggi and that's why ramai yang extend sampai part 7 or part 8.Tapi,yang ketara bila dah part 6 lah ,sebab aku tengok diorang stress memanjang yelah dengan cosecnya,taxnya and etc.

Berbanding subjek BAS,waktu dah sem 6,relax memanjang lah juga sebab kelas dah tak berapa nak ada,cuma sibuk dengan FYP(Viva).Oh ya,tapi kalau student BAS,waktu part 5 nilah hidup tak terurus sikit sebab ada subjek Project Management as well as Research and etc.Tapi,subjek sem 5 lah aku paling suka sebab dah start belajar finance,economics.So,both course ni ada pros and cons.Ok,contohlah macam,BCA waktu time study macam susahnya OMG!!tapi,peluang diorang after grad banyak sebab diorang boleh jadi Company Secretaries, Compliance Officers, Finance Officers.Sapa yang suka account tu bolehlah amik course BCA ni.Tapi,BAS pun ada amik account juga,tapi just nicelah tak delah pecah sangat otak sebab belajar time sem 1 and sem 3 je.

3.Akak, kalau yang dah ada diploma and then sambung degree dalam course ni starting dari sem 1 jugak ke?

Depends pada diploma apa yang korang amik.If korang amik Diploma Pentadbiran Awam,korang akan masuk terus sem 3.Tapi,katakanlah korang ni dari diploma selain daripada DPA,korang akan masuk starting sem 2.Dan,pengecualian subjek boleh buat tapi depends pada pihak pengurusan juga.Bab ni aku tak pro sangatlah ye.Cuma,korang tak payah join kokurikulum sebab waktu diploma korang dah join kan.

Entry Requirements for BAS


STPM with a minimum of 3 principals passes including in General Paper. Preference will be given to candidates who have attained the said requirement on one sitting AND credits in English and Mathematics or Economics or Principles of Accounting in SPM / SPMV.

OR

A Diploma from UiTM


OR

A Diploma from any local public university or from any accredited private colleges in Public Administration, Business Studies, Law, Accounting and Banking with CGPA  of 3.00 and above.

Entry Requirements for BCA
Diploma from UiTM in Public Administration, Business Studies, Accounting and Banking with a CGPA of at least 2.5 or equivalent (exemptions may be granted for the 1st year of the programme).

4.Akak,course ni susah tak.Saya tak berapa hebat english.
Jawapan:Dik,mana-mana course pun kalau tak belajar sungguh-sungguh,susah jadinya.English tak hebat tak apa,as long as kita berusaha nak belajar dan timba ilmu tu.Presentation+test+assignments semua in english.Time nilah nak asah skills bercakap kat depan semua tu.

5.Penginapan disediakan tak

Hanya untuk sem 1 je yng disediakan.Lepas tu,start sem ke 2 dan ke atas kena duduk luar kecualilah yang ada berjawatan.
6.Kalau nak buat master,boleh masuk bidang apa je.

Ikut minat adiklah.Master in Public Admin. boleh,MBA boleh.And tak semestinya minta dekat UiTM je.Universiti lain pun boleh.
Ok,that's all for today.Kalau berminat nak tahu pasal subjek and coretan subjek BAS ni,boleh pergi ke link d bawah ye:

Saturday, 24 October 2015

PART 2: MADINAH AL-MUNAWARAH


by

Assalammualaikum.

Ketika di Madinah,kami juga dibawa melawat ke tempat-tempat bersejarah di Madinah.

1.Ladang Kurma


Suasana di dalam Kedai Kurma
Ni destinasi pertama yang dibawa oleh Mutawif.Masa diberi tak lama nak shopping kat sini.Just 30 minit je.Sebab yelah ada banyak tempat lagi nak pergi.So,kat sini,memang orang borong kurma,coklat,kacang-kacang bagai.Tapi,aku rasa,kurma jelah yang agak murah.Contohnya,Kurma Ajwa boleh dapat 50 Riyal sekilo.Yang lain tu,aku tak tengok sangatlah sebab aku tahu kurma Ajwa je.Wahaha.Manakala,bagi penggemar coklat pula,coklat kat sini 4o Riyal sekilo.Aku rasa mahal,sebab kalau kat pasar pagi after solat subuh kat depan Masjid Nabawi boleh dapat 20 Riyal sekilo.Tapi,yelah,jenis coklat dia lainlah sikit.Tapi,aku rasa semua sama je rasa dia,janji coklat.Sama juga dengan kacang-kacang badam ke cerdik ke,better jangan beli kat sinilah.Better beli kat kedai-kedai Madinah.At first,aku ingat ladang kurma ni bolehla nampak pokok kurma semua,namun hampa,ada tu adalah tapi sikit je.Nama je ladang kurma tapi sebenarnya,kedai kurma.

Pemandangan luar
2. Masjid Quba


Waktu sampai dah pukul 9 macam tu.So,kira lamabatlah jugak tu sebab jemaah-jemaah dari negara lain dah start membanjiri Masjid ni.Kira,sesaklah.That's why mutawif tu kata,kalau nak datang sini,kena datang awal.

Masjid ini merupakan masjid pertama yg dibina oleh Rsullullah S.A.W tatkala baginda selamat tiba di Madinah pada tahun pertama Hijrah atau bersamaan dengan 23 September 622M.Masjid Quba ini mempunyai kelebihannya tersendiri.

Ia dinyatakan oleh Rasulullah S.A.W menerusi sabdanya yang bermaksud:

"Sesiapa yg keluar daripada rumahnya sehinggalah sampai di Masjid uba dan bersembahyang di dalamnya,baginya ganjaran pahala seperti menunaikan Umrah".-Riwayat al-Nasa'iy dan Ibnu Majah

3.Jabal Uhud

Destinasi seterusnya ialah Jabal Uhud atau Bukit Uhud.Time kami sampai tu,dah nak dekat pukul 11 pagi.Jadi,matahari tengah terik sangat.So,mutawif yang bawa tu tak bagilah lama-lama sangat kat sini.Sekadar melihat dan tangkap gambar jelah.Sapa nak naik bukit tu boleh,tapi tak digalakkanlah sebab tengah panas time tu.



Jabal Uhud telah menjadi saksi kepada gugurnya 70 orang syuhada iaitu 64 orang dari golongan al-Ansar dan 6 orang golongan al-Muhajirin,berbanding 22 kematian tentera musyrikin dalam peperangan tersebut.

"Uhud adalah bukit yang mencintai kami dan kami mencintainya"-Riwayat al-Bukhari

Jadi,hanya tiga tempat sahaja yang sempat kami singgah.Actually,ada lagi satu tempat iaitu Masjid Qiblatain.Tapi,sempat dah lewat sangat,jadi kami hanya lalu jelah depan Masjid tu.

Ok,habis di ziarah Madinah.

Waktu kat Madinah,aktiviti selain daripada beribadat di Masjid Nabawi,aku suka jalan-jalan di sekitar Madinah ni sebab tempatnya yang sangat cantik.Permukaan yang rata,then bangunan hotel keliling dan tak lupa juga kedai-kedai yang jual pelbagai barang tu.Selalunya lepas breakfast,aku akan ajak mak turun jalan-jalan kat bawah.Tapi,tempat tu too mainstreamlah pulak aku rasa hari-hari ke kedai bawah je.So,kadang-kadang aku bawa mak jalan-jalan sampailah ke gate 3 lah,gate 15 lah selagi ada gate aku pusing.Sebab gate kat Masjid Nabawi tu ada 30 lebih,dan setiap gate tu mesti ada orang jual.So,aku pun sajalah jalan-jalan makan angin.Yelah,bukan selalu datang sini.Dan,penjual kat sini,sangatlah sukakan orang Malaysia.Nak tahu sebab apa?Sebab jemaah Malaysia ni kalau beli mesti borong banyak bukan beli jenis satu-satu.Kalau dia nampak kau lalu,mesti dia kata,"Malaysia?Bagus!!Jemput masuk".So,kat sini,tak payah risau nak speaking Arab sebab semua pun pandai cakap Melayu.

Lagi satu,kalau budak-budak muda perempuan lalu atau masuk kedai pak arab ni,diorang sangatlah suka sebab boleh tengok budak perempuan.Sebab apa?Sebab kat sini,kaum perempuan semua pakai purdah sebab diorang ni cantik sangat.That's whylah kalau diorang nampak budak perempuan muda yang tak pakai purdah ni diorang pandang tak kelip.

Nak jumpa menara jam ni,keluar dekat pintu 25


Aku suka tengok burung merpati ni,comel je tengok.


Ni pemandangan luar perkuburan Baqi.Hanya kaum lelaki je yang dibenarkan masuk.
Kaum perempuan just boleh tengok dari luar je.



Contoh kedai makan kat sini.Kat sini,tak disediakan tempat duduk macam yang aku cakap kat entry lepas.

Pintu di Masjd Nabawi.

Tips kat Madinah:

1.Minum air banyak-banyak.Air zam-zam boleh dapat kat dalam Masjid.Minumlah banyak-banyak sebab cuaca kat sini Panas Kering.

2.Pakai purdah/Mask kalau nak keluar sebab kalau tak pakai,terasa bahang je muka.Lagipun,gejala batuk kat sana normal bagi orang kita.Kalau masuk lif sekali,kadang-kadang orang batuk apelah,nanti kalau tak pakai,boleh merebak.

3.Pasal nak pos barang kat Malaysia jangan risau.Ada perkhidmatan pos laju.Sekilo dia caj RM 14.Kotak pula ikut size,ada yg 8/10.12 Riyal.Depends pada size kotak.

4.Perkhidmatan dobi.Kalau tak nak basuh,ada je perkhidmatan dobi.Tapi mahallah.Kalau kat hotel,dia caj 5 Riyal tak kira besar ke kecik.Kalau kat luar,cekik darahlah sebab dia ikut size.Nak jimat basuh sendiri gantung dalam bilik air sudahlah.

5.Simkad nak beli kat Madinah boleh.Contoh kalau pakai Mobily,seminit dia telan 2 riyal.Better kalau pakai iTalk,seminit 1 Riyal.Tapi yelah,leceh sikitlah sebab kalau nak call kena pergi kaunter iTalk.Simcard tak boleh masuk dekat hp.Sapa yg nak wifi tu,bolehlah inta dekat receprionist hotel.Laju,jangan risau.

6.Kalau nak shopping,better shopping kat sini sebab barang kat sini lagi banyak berbanding di Mekah.Contoh,sejadah.Sangat banyak dan cantik-cantik.Tapi,kalau nak beli magnet,keychain aku nasihat pergilah beli dekat Mekah kat kedai 2 riyal.Sangatlah murah.

Kalau nak beli jubah,ada kategori harga juga.Kalau yang 30 riyal,40 riyal better beli di Madinah.Tapi,kalau nak yang cantik-cantik,kelipan banyak tu,better beli di Mekah kat Menara Jam sebab lagi murah dari di Madinah.Jubah di Madinah kalau yang kelip-kelip atau yang suka fesyen payung tu,paling murah dia bagi aku tanya hari tu 140/150 riyal.Tu pun penat aku minta tawar.Kalau kat Mekah,benda sama 100 riyal boleh dapat.Tapi,macam aku,aku suka fesyen payung boleh dapat 130 riyal.Dan sangatlah memuaskan hati.Nasiblah time tu aku beli dekat Mekah.
 So,before datang tu,tak payahlah beli jubah hitam dekat Malaysia.Nanti menyesal.Aku habaq betul ni.Sebab tengok dekat Mekah,boleh rambang mata.Biasalah perempuan kan.

Tapi,tulah,beli-beli jua,tapi jangalah over bajet ye. 

Tu je kot,Harap entry ni membantu bagi jemaah-jemaah yang bakal mengerjakan haji pada tahun-tahun-tahun hadapan.:)

to be continued...